Blaffen in de bench

De meeste honden doorlopen de bench training met succes. In sommige gevallen heeft de hond wat meer moeite; Ze gaan niet graag in de bench of blaffen en piepen totdat ze eruit gelaten worden.

Het is lastig om te zeggen wat hier precies van de oorzaak is, maar gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Maar zoals altijd; Met geduld en in kleine stapjes.

Om te beginnen:

Los van de training met de bench raden wij u aan om uw hond wat beter te leren begrijpen. Dat kan door middel van een hondencursus of training, maar ook door het lezen van een boek.

Wij zijn erg enthousiast over het onderstaande boek, omdat u wordt geprikkeld zich te verplaatsen in de hond en ook naar uw eigen gedrag te kijken.

Praktische gids
voor een gelukkige hond

Gelukkige Hond Boek
Simpel en gemakkelijk te lezen boek met heel veel tips en lessen over het opvoeden van uw hond. Op deze manier begrijpt u beter waarom de hond blaft en ongelukkig is in de bench.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
“Zo’n boek zou ieder baasje moeten aaschaffen!”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
“Zeker een aanrader en goedkoper dan een dure cursus.”

Naast het lezen van dit boek is het voor elke (nieuwe) hondenbezitter van harte aan te bevelen om een hondencursus te doen met uw hond. Dit is een leuke manier om geconcentreerd en actief met uw hond bezig te zijn. Zo leert u elkaar beter kennen en ontdekt u waar de wederzijdse behoeftes liggen.

Hieronder volgen een aantal tips waar u zelf al mee aan de slag kunt. Echter, als het blaffen aanhoudt, wacht dan niet langer en zoek hulp in de vorm van een training.

Waarom blaft een hond?

Om de oorzaak van het blaffen in de bench te achterhalen, is het interessant om te begrijpen waarom honden overmatig blaffen in de bench.

1: Uit angst

Soms kan een hond angstig zijn in de bench. De hond heeft niet geleerd dat het een veilige en prettige plek is. Soms blaffen honden ook door vreemde geluiden of andere specifieke zaken waar ze van schrikken.

2: Eenzaamheid of verveling

Een bench is voor een hond eigenlijk maar saai. De hond kan zijn energie lastig kwijt als hij voor langere tijd in de bench zit. Soms vertonen ze ook signalen van vernielzucht: Graven, krabben, kussen kapot maken enz. Zorg ervoor dat de hond lekker moe is als hij de bench in gaat.

3: Om aandacht

De hond wil uit de bench en vraag om jouw aandacht. Als je deze aandacht geeft, dan heeft de hond gewonnen.

Hond Blaffen in Bench

Blaffen negeren?

Een veelgebruikte methode om blaffen af te leren is om het te negeren. Met name bij pups kan dit een manier zijn die effectief is.

Dit is hoe je dat aanpakt:

Om te beginnen moet u een lange adem hebben. Het kan heel frustrerend zijn om niet te mogen reageren als uw hond blaft. Schreeuw in ieder geval nooit ‘STIL’ (of wat dan ook) naar de hond, want deze zal denken dat u als roedelleider mee blaft. U mag een keer streng ‘stil’ zeggen en daarna moet u de hond negeren. Reageer niet opgewonden of boos, uw hond zal deze energie voelen.

Onderbreken van blaffen

Een effectieve methode is om een ‘onderbeker’ te gebruiken om het blaf-gedrag te onderbeken en af te leiden van de blaf stimulus. U kunt gebruik maken van een alledaags object, maar een frisdrankblikjes met wat steentjes (en afgesloten met een stukje plakband) werkt uitstekend. Stop de hond in de bench en zorg dat u de onderbeker zachtjes naar de bench kunt gooien, zonder dat de hond dit ziet. Als de hond blaft dan gooit u en verder zegt of doet u niets.

Let op, dit is niet de bedoeling:

U mag uw hond niet bang maken, het moet alleen een onaangenaam geluid zijn. De hond zal vervolgens de associatie leggen dat als deze blaft er een onaangenaam geluid of object ‘uit de hemel valt’. Het is belangrijk dat de hond het geluid niet met u associeert, dus de hond mag niet zien dat u het gooit en u moet het ook een poosje laten liggen.

Het is belangrijk om in staat te zijn te begrijpen wanneer uw hond blaft. Als dit is omdat deze uitgelaten moet worden en u leert om geen geluid te maken, dan heeft u een probleem. Zorg dus altijd u voorafgaand aan deze training de hond heeft uitgelaten.

Bedekken van de bench

De bench van een jonge hond kun je bedekken met een doek, zodat deze niets ziet waardoor deze gestimuleerd wordt om te blaffen. Een bijkomend voordeel van (gedeeltelijk) afdekken, is dat de bench nog veiliger zal voelen voor de hond.

Zo werkt het bij jonge honden:

Bij hele jonge honden is het belangrijk dat u de bench training stap voor stap doorloopt. Neem vooral de tijd met het verplaatsen van de bench van de slaapkamer naar de gang etc. Verder moet u er altijd zeker van zijn dat de hond niet meer uitgelaten hoeft te worden. Anders is de training niet effectief.

Leer uw hond blaffen op commando

Het klinkt raar, maar als uw hond kan blaffen op commando, dan kunt u de hond ook leren om stil te zijn op commando. Behalve dat dit leuk is om aan uw hond te leren, geeft het misschien ook een veilig gevoel als u uw hond kunt laten blaffen op commando. Bekijk de onderstaande video om voor een uitgebreide uitleg hoe u uw hond kunt leren op commando te blaffen.