Online Bench Training *GRATIS*

Wilt u een hond die zich comfortabel voelt in de bench en hier met plezier zal verblijven als u er even niet bent? Volg dan onze GRATIS online bench training. Uw hond en u zullen hier nog jarenlang plezier van hebben. Geschikt voor zowel jonge als oudere honden! In een aantal stappen maakt uw hond kennis met de bench en leert dat het een fijne plek is. Geen angst, geen gepiep of geblaf én zindelijk!

Om te beginnen is er een belangrijk uitgangspunt van de bench training:

De associatie met de bench moet positief zijn om naar de volgende stap te kunnen. Mocht u gedurende de training het idee hebben dat de hond nog geen prettig gevoel heeft bij de bench, maak dan een pas op de plaats. Ga nog niet door naar de volgende stap, maar heb geduld en blijf oefenen.

Benchtraining voor hond

Volg de stappen hieronder en neem hier ruim de tijd voor. Verwacht niet dat u binnen enkele dagen de training kunt afronden.

Stap 1: Ontdekken

Bench Training Puppy

Als eerste stap in de bench training zet u de bench in een ruimte waar u (of uw gezin) een hoop tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld de huiskamer of de keuken. Maak de bench comfortabel door er zachte kleedjes of een vetbed in te leggen. Als de hond nog jong is, dan kan dit ook een kleedje van bijvoorbeeld de fokker wat hij/zij kent. Hier zit een vertrouwde geur aan.

Voorlopig mag het deurtje niet dicht, daar kunt u op z’n vroegst mee beginnen als de hond 2-3 maanden oud is. Wij adviseren om het deurtje open te zetten en met een touwtje of elastiek vast maken zodat deze niet per ongeluk dicht kan vallen. Als u de bench op de groei heeft gekocht, dan is het aan te bevelen zijn om een bench scheidingswand te kopen.

Laat de hond op zijn eigen tempo de bench verkennen. Sommige honden zijn nieuwsgierig en gaan uit zich zelf al de bench in. Mocht dat niet het geval zijn; Nodig de hond met een enthousiaste stem uit om naar de bench toe te komen. Gooi enkele honden snoepjes dichtbij de bench, daarna in de bench. Als de pup nog niet naar binnen durft, dan is dat geen probleem. Dwing de hond nooit om naar binnen te gaan.

Blijf oefenen met de snoepjes (honden snacks) totdat de hond helemaal en rustig de bench in gaat. Mocht uw hond niet geïnteresseerd zijn in honden snoepjes, dan kunt u ook proberen om een favoriet speeltje naar binnen te gooien. Als je hond makkelijk uit zichzelf de bench in gaat (met of zonder beloning), dan begint u met de volgende stap van de bench training.

TIP: Wij adviseren honden snacks/snoepjes te gebruiken die voor de hond onweerstaanbaar zijn, zoals bijvoorbeeld deze van gedroogd runderhart.


Stap 2: Eten in de bench

Als u de hond te eten geeft, dan zet u de voerbak in de bench. Het liefst helemaal achterin een hoekje. Mocht de hond het eng vinden om dan te eten, dan kunt u de bak bij het deurtje plaatsen. Probeer dan elke keer dat u de hond eten geeft de bak iets verder naar achteren te zetten. 

Bench Training Eten

Als de hond eenmaal een paar keer rustig in de bench gegeten heeft, dan kunt u eens proberen om het deurtje rustig te sluiten tijdens het eten. Zorg ervoor dat zodra de hond klaar is met eten het deurtje direct weer open is. Elke keer dat dit goed gaat kunt u het deurtje een beetje later open doen. Rek dit op tot enkele minuten.

Als de hond begint met piepen, dan kan het zijn dat u iets te snel bent gegaan. Probeer bij de volgende training het deurtje te openen voordat de hond gaat piepen. Als de hond al piept, dan mag u het deurtje niet open doen! De hond leert dan dat door te piepen het deurtje open gaat. Als uw hond telkens in de bench eet zonder angstig te zijn en vervolgens enkele minuten in de bench kan blijven zonder te piepen, dan gaat u verder met de volgende stap.

Stap 3: Commando

Roep de hond op enthousiaste wijze bij de bench en geef deze een beloning. Vraag de hond om de bench in te gaan met het commando ‘bench’ of ‘op je plaats’ (waar uw voorkeur naar uitgaat.).

Gebruik alleen dit woord (geen woorden of zinnen ervoor of erna) en wijs in de bench met een honden snoepje in uw hand. Beloon de hond als deze rustig de bench in gaat en sluit het deurtje eventjes. Laat na enkele ogenblikken de hond weer uit de bench. De hond mag alleen beloond worden als deze rustig blijft (dus niet opgewonden).  Blijf dit oefenen totdat uw hond het commando kent.

Als uw hond makkelijk en rustig de bench in gaat, dan kunt u experimenteren met het dichtdoen van het deurtje. Doe dit heel rustig en zonder opwinding. De hond voelt uw energie. Houd het deurtje een kort moment dicht. Vervolgens moet het openmaken van het deurtje ook weer de normaalste zaak van de wereld zijn.

TIP: Deze stap kan best wat tijd kosten. Oefen elke dag eventjes en raak niet gefrustreerd als dit nog niet direct lukt. Afhankelijk van de leeftijd van de hond is het wat lastiger of makkelijker.

Stap 4: Tijd rekken

Doe dezelfde oefening als bij punt 3, maar laat het deurtje steeds iets langer gesloten. Blijf in dezelfde ruimte, zodat de hond u kan zien. Als dit goed gaat, dan kunt u proberen uit het zicht van de hond te gaan. Steeds een beetje langer. Uiteindelijk is het doel om de hond 30 minuten in de bench te laten terwijl u grotendeels uit zicht bent. Als u dit punt bereikt hebt, dan kunt u door met de volgende stap van de bench training.

Stap 5: De deur uit

Vraag uw hond met uw commando in de bench te gaan, sluit het deurtje en verlaat het huis voor korte tijd zoals u dit normaal ook zou doen (door voordeur/achterdeur etc.). Hierdoor leert de hond het geluid herkennen van uw vertrek. Loop een rondje om het huis, of wacht even in de tuin.

Tijd Rekken in Bench

Doe bij terugkomst niet overdreven enthousiast, maar gedraag u alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Deurtje weer open en als de hond niet opgewonden is kunt u de hond belonen. Hierdoor leert de hond dat u snel weer terugkeert en dat het normaal is dat u even weg gaat.

Als dit goed gaat, dan kunt u proberen om bijvoorbeeld even boodschappen te doen. Oefen dit een paar keer en varieer met de tijd die het duurt voordat u daadwerkelijk het huis uitgaat. Trek bijvoorbeeld eerst een keer uw jas aan en vraag dan pas de hond om de bench in te gaan.

Maak het ‘afscheid’ niet onnodig emotioneel en extra lang. Zet geen hoog stemmetje op of aai de hond overdreven. Hierdoor leert de hond dat er iets gaat gebeuren. Beloon je hond kort na het binnengaan van de bench, geef een hondensnoepje en ga dan rustig weg. Als u terugkomt beloond u de hond wederom alleen als deze rustig is.

Blijf zelf altijd heel rustig om te voorkomen dat er opwinding of spanning ontstaat bij thuiskomst. Negeer negatief gedrag; opspringen, blaffen piepen etc. Blijf oefenen om uw hond korte periodes alleen thuis te laten. Als dit goed gaat, dan kunt u door met de volgende stap van de bench training.

Stap 6: Het eerste nachtje in de bench

In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij pups jonger dan 6 maanden) is het aanvankelijk verstandig om de bench in de slaapkamer of op de overloop te plaatsen. Pups moeten vaak ‘s nachts nog een keer uitgelaten worden. De blaas is nog klein en niet helemaal onder controle. Ook bij oudere honden kan het verstandig zijn om de bench dicht bij uw slaapkamer te plaatsen, zodat ze de bench niet associeren met sociale isolatie.

Vraag uw hond met uw commando in de bench te gaan en beloon de hond kort. Sluit rustig het deurtje en ga zelf slapen. Vanaf het moment dat uw hond rustig slaapt ‘s nachts kunt u proberen de bench steeds een stukje verder weg te zetten. Uiteindelijk op de plek waar deze moet komen te staan.

Bench Hond Nachtje

Training volbracht

Als u stap 6 van de bench training heeft volbracht, dan heeft u een hond die een positieve associatie heeft met de bench en die deze ziet als een veilige en comfortabele plek! Het kan echter van belang zijn om bepaalde stappen uit de bench training te blijven oefenen.

Bench Training Schema

Potentiele problemen na of tijdens de bench training

1) Huilen of piepen

Als uw hond ‘s nachts huilt of piept in de bench, dan is het moeilijk om te bepalen of deze uitgelaten moet worden of dat de hond huilt om uit de bench te mogen. Als de hond net uitgelaten is en deze piept, dan is de hond u mogelijk aan het uitproberen. U moet het piepen negeren. Het is heel normaal dat de hond de eerste nacht(en) piept of huilt om uw aandacht te trekken.

Als je de stapsgewijze training hebt gevolgd, dan heb je de hond nooit beloond door het deurtje te openen als hij of zij piepte. Probeer dit ook vol te houden. Als u dit niet doet, dan leert u de hond dat hij lang en hard moet piepen om losgelaten te worden. Wordt nooit boos of sla op de bench als de hond piept. De associatie met de bench moet positief blijven!

Als u denkt dat de hond uitgelaten moet worden, doe dit dan kort en ‘zakelijk’ en geef geen enthousiaste aandacht aan de hond. Speel ook niet met de hond .

Als het piepen niet over gaat, dan bent u misschien te snel de bench training doorgelopen. U kunt overwegen om (gedeeltelijk) opnieuw te beginnen. Probeer in in ieder geval ten alle tijde de associatie met de bench positief te maken. Doe een paar stappen terug en ga weer oefenen met het deurtje open en/of met belonen voor korte periodes in de bench.

Huilen of piepen in Bench

2) Verlatings angst

U kunt met de bench oefenen om kort periodes van huis te gaan. Hierbij is het belangrijk dat u kleine stapjes maakt zoals beschreven in de stapsgewijze bench training. Het is echter niet verstandig de bench als remedie te gebruiken voor verlatings angst. Dit lost het probleem niet op en kan het zelfs erger maken. In dit geval kunt advies vragen aan een honden gedrags therapeut.Lees ook: