Stap-Voor-Stap Bench training
(ook voor pup)

Stap-Voor-Stap Bench training <Br/>(ook voor pup)

Het is belangrijk om uw hond een structureerde en goede bench training te geven. Hier zullen u en uw hond namelijk veel plezier van hebben. Om te beginnen zijn er twee belangrijke punten die u altijd in acht moet nemen; De associatie met de bench moet altijd positief zijn (Dus nooit in de bench straffen of voor straf naar de bench sturen). Ten tweede moet u de training stapsgewijs en met veel geduld aanpakken.

Hieronder volgen de stappen die u moet volgen om uw hond een effectieve en plezierig bench training te geven;

Stap 1: Ontdekken

Als eerste stap in de bench training zet u de bench in een ruimte waar u (of uw gezin) een hoop tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld de huiskamer of de keuken. Maak de bench comfortabel door er zachte kleedjes of een kussen in te leggen. Voorlopig mag het deurtje niet dicht, dus u kunt deze open zetten en met een touwtje of elastiek vast maken zodat deze niet per ongeluk dicht kan vallen.

Laat de hond op zijn eigen tempo de bench verkennen. Sommige honden zijn nieuwsgierig en gaan uit zich zelf al de bench in. Mocht dat niet het geval zijn; Nodig de hond met een enthousiaste stem uit om naar de bench toe te komen. Gooi enkele honden snoepjes dichtbij de bench, daarna in de bench. Als de pup nog niet naar binnen durft, dan is dat geen probleem. Dwing de hond nooit om naarbinnen te gaan.

Blijf oefenen met de snoepjes (honden snacks) totdat de hond helemaal en rustig de bench in gaat. Mocht uw hond niet geinteresseerd zijn in honden snoepjes, dan kunt u ook proberen om een favoriet speeltje naarbinnen te gooien. Als je hond makkelijk uit zichzelf de bench in gaat (met of zonder beloning), dan begint u met de volgende stap van de bench training.

Eteninbenchtraining

Stap 2: Eten

Als u de hond te eten geeft, dan zet u de voerbak in de bench. Het liefst helemaal achterin een hoekje. Mocht de hond het eng vinden om dan te eten, dan kunt u de bak bij het deurtje plaatsen. Probeer elke keer dat u de hond eten geeft de bak iets verder naar achteren te zetten. Als de hond eenmaal een paar keer rustig in de bench gegeten heeft, dan kunt u eens proberen om het deurtje rustig te sluiten tijdens het eten.  Zorg ervoor dat zodra de hond klaar is met eten het deurtje weer open is. Elke keer dat dit goed gaat kunt u het deurtje ene beetje later open doen. Rek dit op tot 5 minuten.

Als de hond begint met piepen, dan kan het zijn dat u iets te snel bent gegaan. Probeer bij de volgende training het deurtje te openen voordat de hond gaat piepen. Als de hond al piept, dan mag u het deurtje niet open doen! De hond leert dan dat door te piepen het deurtje open gaat. Als uw hond telkens in de bench eet zonder angstig te zijn en vervolgens 5 minuten in de bench kan blijven zonder te piepen, dan gaat u verder met de volgende stap.

Stap 3: Commando

Roep de hond op enthousiaste wijze bij de bench en geef deze een beloning. Vraag de hond om de bench in te gaan met het commando ‘bench’ of ‘plaats’ (of waar uw v0orkeur naar uitgaat.).

Gebruik alleen dit woord (geen woorden of zinnen ervoor of erna) en wijs in de bench met een honden snoepje in uw hand. Beloon de hond als deze rustig de bench in gaat en sluit het deurtje eventjes. Laat na enkele ogenblikken de hond weer vrij. De hond mag alleen beloond worden als deze rustig blijft (dus niet opgwonden). Het openmaken van het deurtje moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Blijf dit oefenen totdat uw hond het commando kent.

BenchTraining5

Stap 4: Tijd rekken

Doe dezelfde oefening als bij punt 3, maar laat het deurtje steeds iets langer gesloten. Blijf in dezelfde ruimte, zodat de hond u kan zien. Als dit goed gaat, dan kunt u proberen uit het zicht van de hond te gaan. Steeds een beetje langer. Uiteindelijk is het doel om de hond 30 minuten in de bench te laten terwijl u grotendeels uit zicht bent. Als u dit punt bereikt hebt, dan kunt u door met de volgende stap van de bench training.

Stap 5: De deur uit

Vraag uw hond met uw commando in de bench te gaan, sluit het deurtje en verlaat het huis voor korte tijd. Als dit goed gaat, dan kunt u proberen om bijvoorbeeld even boodschapen te doen. Oefen dit een paar keer en varieer met de tijd die het duurt voordat u daadwerkelijk het huis uitgaat. Trek bijvoorbeeld eerst een keer uw jas aan en vraag dan pas de hond om de bench in te gaan. Maak het ‘afscheid’ niet onnodig emotioneel en extra lang. Beloon je hond kort voor het binnengaan van de bench, geef een hondensnoepje en ga dan rustig weg. Als u terugkomt beloond u de hond alleen als deze rustig is. Blijf zelf ook heel rustig om te voorkomen dat er opwinding of spanning ontstaat bij thuiskomst. Blijf oefenen om uw hond korte periodes alleen thuis te laten. Als dit goed gaat, dan kunt u door met de volgende stap van de bench training.

Stap 6: Een nachtje

Vooraf: In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij pups jonger dan 6 maanden) is het aanvankelijk verstandig om de bench in de slaapkamer of op de overloop te plaatsen. Pups moeten vaak ‘s nachts nog een keer uitgelaten worden. De blaas is nog klein en niet helemaal onder controle. Ook bij oudere honden kan het verstandig zijn om de bench dicht bij uw slaapkamer te plaatsen, zodat ze de bench niet associeren met sociale isolatie.

Vraag uw hond met uw commando in de bench te gaan en beloon de hond kort. Sluit rustig het deurtje en ga zelf slapen.

Vanaf het moment dat uw hond rustig slaapt ‘s nachts kunt u proberen de bench steeds een stukje verder weg te zetten.

Uiteindelijk op de plek waar deze moet komen te staan.

Als u stap 6 van de bench training heeft volbracht, dan heeft u een hond die een positieve associatie heeft met de bench en die deze ziet als een veilige en comfortabele plek! Het kan echter van belang zijn om bepaalde stappen uit de bench training te blijven oefenen.

Potentiele problemen na of tijdens de bench training

Huilen of piepen

Als uw hond ‘s nachts huilt of piept in de bench, dan is het moeilijk om te bepalen of deze uitgelaten moet worden of dat deze huilt om uit de bench te mogen. Als de hond net uitgelaten is en deze piept, dan is de hond u mogelijk aan het uit testen. U moet het piepen negeren. Het is heel normaal dat de hond de eerste nacht(en) piept of huilt.

Als je de stapsgewijze training hebt gevolgd, dan heb je de hond nooit beloond door het deurtje te openen als deze piepte. Probeer dit ook vol te houden. Als u dit niet doet, dan leert u de hond dat hij lang en hard moet piepen om losgelaten te worden. Wordt nooit boos of sla op de bench als de hond piept. De associatie met de bench moet positief blijven!

Als u denkt dat de hond uitgelaten moet worden, doe dit dan kort en ‘zakelijk’ en geef geen enthousiaste aandacht aan de hond. Speel ook niet met de hond .

Als het piepen niet over gaat, dan bent u misschien te snel de bench training doorgelopen. U kunt overwegen om (gedeeltelijk) opnieuw te beginnen.

BenchTrainingProblemen

Verlatings angst

U kunt met de bench oefenen om kort periodes van huis te gaan. Hierbij is het belangrijk dat u kleine stapjes maakt zoals beschreven in de stapsgewijze bench training. Het is echter niet verstandig de bench als remedie te gebruiken voor verlatings angst. Dit lost het probleem niet op en kan het zelfs erger maken. In dit geval kunt advies vragen aan een honden gedrags therapeut.

Heeft u dit al gezien?
Hoe lang mag een hond in de bench?
Hoe lang mag een hond in de bench?
U heeft een bench voor uw hond aangeschaft en de bench training met succes doorlopen, maar hoe lang uw hond...
Zindelijkheids training
Zindelijkheids training
Zindelijkheid is een van de eerste dingen die je aan je hond leert. Je moet hier op geduldige wijze mee...
Honden bench met airconditioning
Honden bench met airconditioning
Vindt u het ook zo zielig als uw hond op een warme dag in de bench ligt te puffen? Daar...