Zindelijkheids training

Zindelijkheid is een van de eerste dingen die je aan je hond leert. Je moet hier op geduldige wijze mee beginnen zodra de hond voor het eerst in je huis komt. Over het algemeen is het voor jonge honden (tot 12 weken) moeilijk om hun blaas onder controle te houden. Tot deze leeftijd heb je dus extra geduld nodig.

Om te beginnen moet je tijdens de zindelijkheistraining zo gestructureerd mogelijk te werk gaan. Doe alles in een bepaald ritme op vaste tijdstippen. Probeer je hond dagelijks rond dezelfde tijden eten en drinken te geven.
Let goed op de signalen van je hond; Gaat je hond plotseling snuffelen, zoeken of rondlopen? Dit is de tijd om buiten even een rondje te lopen.

Betrap je de hond tijdens het doen van de behoefte in huis? Zeg duidelijk ‘foei’ en breng de hond snel naar buiten en beloon als deze de behoefte buiten verder af maakt.
Straf de hond nooit als er binnen een ongelukje gebeurt. Dit beschadigd de de vertrouwensband tussen u en de hond.


Leer uw hond een commondo voor het doen van de behoefte. Bijvoorbeeld ‘Uitlaten’. Gebruik dit commando telkens als u de hond mee naar buiten neemt om deze uit te laten.
Probeer in het begin altijd naar dezelfde plek te gaan voor het uitlaten. De geuren die de hond daar al achter heeft gelaten, stimuleren om de behoeft daar opnieuw te doen.
Beloon uw hond (met uw stem) zodra deze de behoefte doet.

Een bench is een zeer praktisch hulpmiddel bij het zindelijk maken van uw hond. Van nature zal uw hond de behoefte namelijk niet in het eigen ‘nest’ doen.
Zie voor een uitgebreide uitleg over u de bench het beste kunt gebruiken onze stap-voor-stap bench training. Het is belangrijk om dit rustig en stapsgewijs aan te pakken, anders krijgt uw hond wellicht een vervelende associatie met de bench.
Als u besluit om geen bench te gebruiken als u de deur uitgaat, zorg dan dat de hond verblijft in een ruimte met een vloer die geen vocht absorbeert. Leg ergens in een hoek een krant.

Een volwassen hond (6 maanden en ouder) moet gemiddeld om de 4-6 uur uit gelaten worden. Voor jongere honden is dit 2-3 uur. Dit zijn echter richtlijnen en u dient altijd goed op de signalen van uw hond te letten.
Een goed uitlaat schema voor een volwassen hond met een gemiddeld energie niveau kan als volgt zijn:

7:00u – 10 minuten uitlaten, bij terugkomst eten
12:00u – 60 minuten uitlaten
18:00u – 10 minuten uitlaten, bij terugkomst eten
23:00u – 10 mintuten uitlaten

Nog even de basis regels:
– Beloon als uw hond goed gedrag vertoont
– Gebruik een vaste routine (In ieder geval tijdens het zindelijk maken)
– Geef nooit fysieke straf of schreewu naar de hond bij een ongelukje
– Corrigeer niet, tenzij u de hond betrapt (neem dan direct mee naar buiten)